WEDNESDAY

17th Oct 2018

GET MY HOROSCOPE

app
Download
新川優愛
non-no MODEL
【連載:新川優愛YUAism 最終回】改變形象
02.04.2017

YUAsim

大家嘅煩惱就由優愛認真回答啦


-今期主題-

改變形象

不論係工作抑或性格方面,對於改變形象我都係屬於慎重嘅類型,所以最近想磨練內在。又唔洗錢嘅(笑)。


煩惱1

雖然經常聽到「耳目一新」,不過究竟係咩一回事我都唔係好明……優愛認為點先叫耳目一新?(Aoyuka・大學3年級生)


YUA’s answer

豐富嘅經驗能夠建立自信,自然有好表現

我加入咗Seventeen 1年之後,第一次擔任封面嘅時候,忽然間多咗人用「耳目一新」嚟形容我。外表睇落明明同而家冇分別,究竟點解呢。而家諗番,相信係因為適應咗工作而流露出「熟練」一面,工作變得更得心應手。講到耳目一新總係聯想到外表,但其實充實嘅內在都會帶嚟好大影響。比起化濃妝或花心機去變得時尚,我認為經驗加上自信先係最令人變得閃閃發光嘅原因!

T-shirt/Stylist own


煩惱2

身邊嘅人經常話我童顏同充滿稚氣,我希望變得成熟,究竟要點做呢?(Arisa・大學1年級生)


YUA’s answer

靠裸妝同充滿空氣感嘅髮型

想睇落成熟的話,我會推薦化裸妝。眼部同胭脂都用可以同膚色融為一體嘅裸色,而嘴唇就塗血色系;淨畫唔浮誇嘅內眼線,就係營造成熟感嘅關鍵;眉妝都要好好畫。除咗妝容之外,我覺得髮型都好大影響㗎!長度一致嘅Bob頭再加啲空氣感,做成同童顏之間嘅反差一定好受歡迎 童顏嘅好處在於即使做咗大人都可以keep住咁可愛!因為我唔係童顏所以好羨慕呀(笑)。

Shirt one-piece/MISCH MASCH

Earrings/earth music&ecology super premium store東京Solamachi (earth music&ecology Natural Label)


煩惱3

我想試下挑戰同平時唔同嘅Fashion style,點樣先襯到呢?(Yuana・高中3年級)


YUA’s answer

由小物開始就夠哂簡單!

最好嘅方法就係靠「充滿自信咁着俾人睇」嘅氣勢。着平時冇着開嘅衫的確令人心情緊張,不過如果抱住我而家就係想咁着嘅心情去打扮的話,相信呢種緊張嘅感覺都可以變成享受。時尚係自由嘅,所以我認為隨心放膽去試就可以。如果真係太緊張的話,喺平常嘅打扮之中加入一兩件新StyleItem呢?由小物開始挑戰就夠哂簡單,相信形象會有好大改變

Cardigan/Rirandture


煩惱4

我諗過好多次利用瀏海改變形象,例如剪空氣瀏海或斜蔭,但係又諗萬一唔襯咁點算呢,所以冇勇氣去剪,優愛你會點做呀?(有・專業學院1年級生)


YUA’s answer

想改變形象,內心嘅變化比外表更重要

我自己都係唔容易改變嘅人嚟㗎。雖然我好憧憬淺色系髮色,不過都冇機會……所以我會透過夾卷啲頭髮、編髮等等嚟做出小改變,靠微小嘅改變嚟提升心情。髮型以外仲可以試下用「新嘅物品」,例如着新內衣、敷新面膜。呢種全新嘅感覺幾乎同改變形象有得揮呀。


・今期之優愛開心事・

-優愛都會做嘅形象小改變

平時我都係化開自然淡妝,但久唔久都會好似咁將指甲同嘴唇都變做粉紅色,感覺變到好女仔(笑)。


Model/新川優愛 Photo/峠雄三 Hair  Makeup/野口由佳 (ROI) Stylist/石田綾 Text/通山奈通子

*優愛連載由下期開始更新!敬請期待!

Load more