SATURDAY

15th Dec 2018

GET MY HOROSCOPE

app
Download
從20歲開始實踐可愛基本Beauty!・只需化妝掃就可以令美人度大增十倍! (4) 化妝掃Q&A
17.11.2018

Vol.23

更深入、更正確、更流行!

20開始實踐可愛基本Beauty

 

即使係用同一件化妝品都可以完全唔一樣

只需化妝掃就可以令美人度大增十倍!

自己化妝硬係麻麻地……。即使努力練習都係進步(淚)。如果你有呢個煩惱嘅話就可以試下用專用嘅化妝掃喇!!學識正確嘅用法,就可以化個好妝!

 

掌握「化妝掃四大天王」嘅正確用法!

我地已經向Hair & Makeup Artist野口小姐請教基本嘅四大化妝掃嘅正確用法喇!要做個化妝達人就一定要學識!

 

化妝掃煩惱Q&A

 

Q 化妝掃應該咩時候換新?

A 毛開始甩開始飛起時就要講拜拜喇

「洗完化妝掃後,唔會回復本來嘅形狀,開始散開嘅時候就要買過支新喇。又或者開始甩毛,開始歪埋一邊嘅時候都要買新㗎喇。

 

Q 仲有其他方便嘅化妝掃?

A 遮瑕掃&眉掃

「唔少人都話眼眉好難畫,又或者遮瑕遮得唔好,呢個時候就可以買支遮瑕掃同眉掃喇。比起用附送嘅化妝掃或者用手化得靚好多

 

遮瑕掃

 

想遮住暗瘡時,將遮瑕掃垂直點上想遮嘅位置就好方便。

 

用較硬身嘅遮瑕膏時用。

KOBAKO Concealer Brush B (Slide)/kai Customer Service

 

眉掃

 

用眉掃嘅平面部份,由眉頭至中間廣泛圍地上色,做出自然眉毛。

 

幼細嘅眉尾或者唔色嘅部份就用眉掃前端嘅斜面,一條一條畫上。

 

有彈力嘅斜面掃,可以一條一條畫好眉毛。

DHC Eyebrow Brush/DHC

 

Q 點洗化妝掃先

A 用洗面乳等等23星期洗一次

「每日都接觸到皮膚嘅化妝掃,其實」痴滿細菌。一定要23星期洗一次,保持清潔。用化妝掃專用清潔劑或者洗面乳清洗就唔會傷到化妝掃,可以用得耐啊」

 

「未洗嘅時候,每日化完妝後一定要用紙巾抹走垢再保管」

 

「黏度較高嘅唇膏,沾上Gel狀唇膏就可以令唇膏浮起再清除」

 

Q 正確嘅保管方法係?

A 放入保管箱就最好

「避免沾上塵埃,放入化妝掃專用範入面就最嘅話可以放喺夠高嘅BOX入面企起都可以。記住要收架入面,防上塵埃!」

 

Q 尼龍製同天然毛有咩分別?

A 根據用途分別用唔同化妝掃

「各有各好處,唇掃等等需要彈力嘅就多數會揀尼龍製,而掃上皮膚要舒服唔吉肉就天然毛比較多。揀適合嘅就OK

 

Q 化妝掃到底要買幾多支先

A 基本嘅四支!

「想化妝化得更好嘅話買今次介紹嘅45支就。唔方便一口氣買哂咁多支就可以由胭脂掃入手。化出自然嘅胭脂就已經可以俾人化妝好嘅印象」

 

Model/佐藤Eri 撮影/青柳理都子 (Model) 橋口恵佑 (Product) Hair & Makeup/野口由佳 (ROI) Stylist/田中麻理乃 Text/松井美千代

Load more