SATURDAY

15th Dec 2018

GET MY HOROSCOPE

app
Download
從20歲開始實踐可愛基本Beauty!・只需化妝掃就可以令美人度大增十倍! (1) 基本化妝掃四大天王
17.11.2018

Vol.23

更深入、更正確、更流行!

20歲開始實踐可愛基本Beauty

 

即使係用同一件化妝品都可以完全唔一樣

只需化妝掃就可以令美人度大增十倍!

自己化妝硬係麻麻地……。即使努力練習都係進步(淚)。如果你有呢個煩惱嘅話就可以試下用專用嘅化妝掃喇!!學識正確嘅用法,就可以化個好妝!

 

\意外地唔少人都擁有化妝掃,但真係識正確用法又有幾多?/

 

唔識點用先……(20大學生)

 

請教我連一般人都百分百成功嘅用法!(19大學生)

 

唔知點解要用化妝掃……(22上班族)

 

唔知正確嘅化妝掃清潔方法係點(21大學生)

 

用化妝掃有咩好處?(18大學生)

 

\只要學識正確用法,就算只係用平時用開嘅化妝品都可以變成化妝達人!/

 

「最近化妝品附送嘅化妝掃的確係品質好好多。可能大家都係諗『咁點解仲要用專門化妝掃呢?』。因為專用化妝掃可以自由控制自己嘅手指同手部活動。『想呢度上色、呢度暈開』等等仔細嘅動作,就要用手柄更長、毛量更多嘅專用化妝掃先可以方便調節。手唔協調搞到化妝唔順手嘅朋友就更加要用專用化妝掃。化妝掃可以幫你化妝更加進步!

 

Hair & Makeup Artist

野口由佳小姐

隸屬ROI。活躍於時裝雜誌、美容雜誌金演藝人嘅化妝等等範疇。有慵懶感嘅時尚美妝受到模特兒嘅歡迎!

 

實證!淨係轉用化妝掃就可以有咁大變化!!

用同唔同化妝掃到底有幾大分別?我地就用專明化妝掃同用手&附送嘅化妝掃化妝睇下有幾大分別!

 

BEFORE

用手&附送嘅化妝掃完全唔覺得化妝好

A 粉底平面 

B 輪廓唔明顯 

C 淨係上 

D 胭脂唔平均

 

AFTER

專用化妝掃成個化妝達人咁啊!

E 皮膚有光澤

F 秋色唇妝!

G 眼妝自然又熟練!

H 胭脂自然

 

Shirt/GRL (GRAIL)

Inner lace top/Supreme.La.La.

Earrings/SANPO CREATE (Ane Mone)

 

首先就要集齊「化妝掃四大天王」!

要令化妝更進步就要第一時間集齊「胭脂・眼影・粉餅」四支神器!

(右起)

1 胭脂掃

「做出自然溶入皮膚嘅血色感!」

胭脂掃要揀毛量較多,對皮膚刺激性嘅。最受質地影響嘅專用化妝掃。

圓圓地嘅掃頭溫柔地緊貼皮膚,份量較多嘅毛量就可以輕輕地掃上顯色嘅胭脂。

PINCEAU BLUSH/CHANEL Customer Care

 

2 唇掃

「想將紅色唇妝化得更有型就一定要用!」

流行深色唇妝想畫好輪廓,減少不平均嘅話,呢支化妝掃就可以幫你畫出纖細嘅顏色!

前端打直切好嘅平坦唇掃。可以沾上大量唇膏,就算唇上有唇紋都一樣可以平均上色。要畫嘴角等等纖細部份嘅輪廓時就最用。

Lip Brush/ESTÉE LAUDER

 

3 眼影掃

化妝掃又點化到暈染&漸變眼妝呢?」

淨係眼窩嘅大範圍同眼睛邊緣都想轉換眼影掃。大範圍就用毛量多嘅化妝掃暈開,邊緣就用幼身化妝掃加上顏色。

MIX灰松鼠同馬毛嘅天然毛。令眼影更好上色嘅妙平衡,有適當嘅硬度又柔軟。改變力度仲可以控制好眼影深淺色。

Tesshu collection Eye Shadow Brush/Kanebo Cosmetics

 

4 粉底掃

「要『磨合』皮膚就一定要用化妝掃先做到」

用化妝掃上粉底嘅好處就係可以做出自然光澤同可以化得透薄。做出好似光滑嘅光澤感! 

粉狀粉底、液狀粉底等等不同粉底都用得。斜斜地剪裁嘅前論可以緊貼皮膚上嘅凹凸 同毛孔。

SHISEIDO Foundation Brush/資生堂

Load more